Kurczak po marokańsku z kuskus, migdałami i śliwkami

00:28

 
 
Kurczaka po marokańsku po raz pierwszy spróbowałam dzięki mojej siostrze ciotecznej Martyśce, która nocowała u nas i w ramach podziękowania przygotwała nam najpyszniejsze w świecie danie z kuchni marokańskiej, jakie do tej pory jadłam. Wydawało mi się wtedy, że nie gustuje w daniach marokańskich ani indyjskich, ale się okazało, że ten konkretny posiłek i smak krążył w moich myślach na długo po jego zjedzeniu.
Przez długi czas ten przepis był tylko w sferze marzeń, bo miałam wrażenie, że jest szalenie trudne do przygotowania. Okazało się jednak, że nie taki kurczak straszny, jak go malują ;) 
 


Składniki:
1-1,5 kg piersi z kurczaka (ew. indyka)
2 cebule, najlepiej czerwone
2 ząbki czosnku
duża garść migdałów / ew. orzechy laskowe
200 g śliwek kalifornijskich
100 g fig / ew. rodzynek
sól
pieprz
4-5 łyżeczek cynamonu
1-2 łyżeczki kminu rzymskiego
1-2 łyżeczki imbiru
0,5 łyżeczki pieprzu cayene
2 łyżeczki miodu
olej do smażenia
mały jogurt grecki / mały jogurt naturalny


Przygotowanie:
Migdały pokroić w słupki podgrzać na suchej patelni. Odłożyć je do miski. Śliwki kalifornijskie, figi czy rodzynki zalać wrzątkiem do wysokości ich powierzchni. Dodać do nich 1 łyżeczkę cynamonu. Zostawić je na 15 min aż napęczniją i odcedzić. Pokroić w grubą kostkę,
Przygotwać mięso - pokroić je w dosyć grubą kostkę i zamarynować marynatą (cynamonem, kuminem, imbirem, pieprzem cayenepołączonymi z 2 łyżeczkami miodu i olejem). Cebulę obrać i pokroić w kostkę, ząbki czosku obrać. Cebulę  i całe ząbki czosnku przysmażyć na patelni na oleju do zeszklenia się cebuli. Dodać zamarynowane już mięso i piec ok 30 min dolewając oleju i wody, tak, by mięso nie smażyło się na suchej patelni.
W tym czasie przygotować kuskus - do naczynia wsypać kaszę i zalać ją taką ilością wrzącej wody z rozpuszczoną w niej kostką rosołową, by zakrywała kaszę  + 1 cm. Szczelnie przykryć to szybko folią spożywczą i pozostawić do jej napęczninia.
Upieczone mięso wymieszać z pokrojonymi migdałami oraz śliwkami i figami. Podawać z kuskus i joguretm greckim lub naturanym.
Danie pachnie tak pięknie i intensywnie dzięki przyprawom, że zapach unosi się jeszcze następnego dnia :)

Mmmm, pycha! :)

You Might Also Like

12 komentarze

  1. nie miałam jeszcze okazji spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie !!!!! musze sprobowac:)))))))))))))))))))

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubie Twoje przepisy:))))))))))))))))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ojoj, chyba się zarumieniłam :P Miło mi bardzo :]] Wielkie dzięki :)

      Usuń
  4. super i świetnie to wyglada na pewno tak jak wyglada tak dobrze smakuje :)
    Buzi:* i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda pysznię, muszę zatem wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wspaniale ! Kurczak to moje ulubione mięso :)

    Zapraszam do siebie na konkurs !

    http://princess-beyonce.blogspot.com/2012/09/konkurs-z-gleam.html

    OdpowiedzUsuń

Wpisy na blogu są jak uśmiech - nigdy ich za wiele ;) Wszystkie są dla mnie bardzo cenne.
Jest mi miło, że odwiedzasz Pracownie, mam nadzieje, że się tu zadomowisz... :)
Pozdrawiam ciepło,
E.

Popular Posts

Obserwuj mnie na Fashiolista