Chip cookies w 2 wersjach - z gorzką czekoladą i orzechami oraz kokosowe z białą czekoladą, żurawina i malinami

15:00

Przepisy na 2 wersje ciastek a'la pieguski - Chip cookies - z czekoladą i orzechami włoskimi oraz z białą czekoladą, żurawiną, malinami i wiórkami kokosowymi
Podwójna radość :P








 



Przepis na 1 porcję (podstawa jest ta sama dla obu wersji):
100ml oleju rzepakowego (lub roztopionego masła)
250g mąki
1 jajko
spora szczypta soli
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
pół szk. cukru brązowego
pół szklanki cukru białego drobnego
łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukru waniliowego)

Dodatki:
Do chocolate chip cookies:
200g gorzkiej i mlecznej czekolady
100g orzechów - włoskich i/lub laskowych pokrojonych w małe kawałki

Do coconut chip cookies:
100g wiórków kokosowych
100g białej czekolady
garść żurawiny (opcjonalnie)
kilka zamrożonych malin


 
 
 
Przygotowanie:
Ja polecam zrobić od razu podwójną porcję, a potem podzielić ją na 2 części i 1 przygotować z czekoladą, 2gą z wiórkami i malinami.

Olej rzepakowy podgrzej w garnku, dodaj oba rodzaje cukru i wymieszaj dosyć szybko do częściowego rozpuszczenia się cukru (olej nie powinien być gorący), odstaw do ostygnięcia a następnie dodaj jajko i ekstrakt waniliowy - wymieszaj masę. W drugiej misce połącz suche składniki - mąkę, sól, sodę. Połącz składniki suche z mokrymi. W przypadku robienia podwójnej porcji na 2 rodzaje ciasteczek, podziel masę na 2 części.

W przypadku Chocolate chip cookies, dodaj do masy pokrojone w kostkę orzechy oraz czekoladę (pokrojoną na małe kwadraciki).
W przypadku Coconut chip cookies dodaj wiórki kokosowe, białą czekoladę pokrojoną w małą kostkę i opcjonalnie suszoną żurawinę.

Z powstałej masy uformuj małe kulki (najlepiej nabiera się ją łyżką do lodów). Kładź na papier do pieczenia w sporych odstępach od siebie (ok 10 na blachę), ciastka kokosowe formować wciskając do środka kulki 1/4 zamrożonej maliny.  Piec w piekarniku tylko 1 blachę w 1 momencie.

Piekarnik nagrzać na 170st, piec 15 min (najlepiej wychodzą gdy wstawi się je na półce powyżej połowy - bliżej góry). Powinny wyjść nieco miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.
 
Smacznego :)
 






You Might Also Like

23 komentarze

  1. Ale mi smaka narobiłaś! Dzisiaj coś piekę, nie ma zmiłuj ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. och, daj znać jak Tobie wyszły jeśli je będziesz piekła :)

      Usuń
  2. Te z czekoladą wyglądają obłędnie! I wydają się być naprawdę proste do zrobienia- czy to tylko pozory? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a miałam być na diecie;]

    OdpowiedzUsuń
  4. U Ciebie zawsze same wspaniałości :) mmmm ^^

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie domowe pieguski, ja najbardziej lubię z orzechami włoskimi i gorzką czekoladą.

    OdpowiedzUsuń
  6. super ciasteczka, ja dodaję jeszcze orzechy.
    połączenie słodko słone odpowiada mi. Dziękuję za zaproszenie.
    Chętnie dołączam do obserwatorów Twojego bloga :)

    OdpowiedzUsuń

Wpisy na blogu są jak uśmiech - nigdy ich za wiele ;) Wszystkie są dla mnie bardzo cenne.
Jest mi miło, że odwiedzasz Pracownie, mam nadzieje, że się tu zadomowisz... :)
Pozdrawiam ciepło,
E.

Popular Posts

Obserwuj mnie na Fashiolista