Olej rzepakowy - akcja "Pokochaj olej rzepakowy"

14:53

Ostatnio w prasie, TV i na portalach głośno jest o akcji "Pokochaj olej rzepakowy". Twarzą tej akcji jest Pani Katarzyna Bosacka.
Mimo, że gotuje dosyć dużo do tej pory olej rzepakowy omijałam wielkim łukiem - wynikało to raczej przez brak jego dostępności tak jak w przypadku oleju słonecznikowego ale także z przyzwyczajenia używania tego drugiego.
W ramach promocji akcji dostałam przesyłkę z olejem rzepakowym, shakarem do jajek (nie wiedziałam o istnieniu czegoś takiego i chyba raczej nigdy z niego nie skorzystam, ale wygląda świetnie :)) oraz ciekawe przepisy na potrawy z olejem rzepakowym.






Źródło
Słyszeliście o właściwościach oleju rzepakowego, używacie go w swojej kuchni czy tak jak ja z przyzwyczajenia do tej pory używaliście oleju słonecznikowego?





Mało kto z nas wie, jak wiele wartości ma olej rzepakowy i dlaczego warto, by był częścią diety także dzieci. Zachęcam Was do odwiedzenia strony www.pokochajolejrzepakowy.pl a także przeczytania kilka słów o tym oleju:

Dzieci zdrowsze dzięki tłuszczom?    


Niemieccy naukowcy potwierdzają dobroczynny wpływ oleju rzepakowego na rozwój niemowląt
Choć niezbędność tłuszczów w diecie potwierdzają specjaliści od żywienia, wciąż nie są one kojarzone ze zdrowym odżywianiem, którego ważny składnik w istocie stanowią. Naukowcy z Instytutu Badań nad Żywieniem Dzieci w Dortmundzie dowiedli, że tłuszcze powinny być składnikiem diety już od najwcześniejszych miesięcy życia. Badania prowadzono z użyciem oleju rzepakowego. Zawiera on bowiem kwasy tłuszczowe, występujące również naturalnie w mleku matki.
Waga tłuszczów w diecie dzieci
Czas niemowlęctwa to najlepszy moment na rozpoczęcie kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych. Każda mama zdaje sobie doskonale sprawę, że pierwsze miesiące życia dziecka mają niebagatelny wpływ na jego dalszy rozwój. Nic nie zastąpi mleka matki, niemniej jednak, w momencie gdy zaczynamy wprowadzać do jadłospisu niemowlęcia pokarmy stałe, warto zastanowić się nad ich właściwym składem. Żywieniowcy potwierdzają, że półrocznemu dziecku swobodnie można dodawać do zupek i papek warzywnych oleje roślinne. W tym oczywiście olej rzepakowy, legitymujący się dobrym składem NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3).
Zaskakujące wyniki badań
Pozytywny wpływ oleju rzepakowego na rozwój najmłodszych potwierdzają badania przeprowadzone w Instytucie Badań nad Żywieniem Dzieci w Dortmundzie. W 2008 roku niemieccy żywieniowcy zbadali 102 niemowlęta w wieku od 5 do 10 miesięcy. Dzieci podzielono na 2 grupy. Pod ścisłym nadzorem lekarzy rodzice podawali swoim maluchom 5 posiłków dziennie, przy czym warunkiem podstawowym było oparcie ich składu głównie na warzywach i ziemniakach. Grupa pierwsza posiłki warzywno-ziemniaczane wzbogacała olejem kukurydzianym, druga – rzepakowym. Na koniec eksperymentu porównano poziom kwasów omega-3 we krwi badanych dzieci i grupa druga wykazała znaczną przewagę nad pierwszą.
Omega-3 a rozwój młodego organizmu
Dlaczego ta informacja jest tak istotna? Kwasy omega-3 mają pozytywny wpływ na zdrowie. Nie są one wytwarzane przez organizm samoczynnie, powinny więc być mu dostarczane od zewnątrz, najlepiej w postaci pokarmów czy dodatku do nich. Dodatek oleju rzepakowego do posiłków wpływa na poziom kwasów tłuszczowych we krwi, te zaś – jak mówią naukowcy z Dortmundu – działają pozytywnie na rozwój mózgu oraz układu odpornościowego organizmu. Odpowiednia ilość omega-3 w diecie niemowląt jest niezwykle ważna, ponieważ właśnie w pierwszych miesiącach życia organizm rozwija się najszybciej, a ich odpowiednia podaż wspomaga również prawidłowe kształtowanie się układu nerwowego oraz wzroku. Autorzy badań mówią również, że kwasy omega-3 i omega-6 są doskonale przyswajane przez organizm dziecka już od 5-6 miesiąca życia. Co więcej, naukowcy odkryli, że omega-3 w olejach roślinnych, takich jak choćby olej rzepakowy, są nawet bardziej stabilne niż w mleku matki, gdzie również znajdują się naturalnie.
Efektem dortmundzkich badań jest nowa piramida żywienia dzieci, popularyzowana przez tamtejszych żywieniowców.
Źródło tekstu
 
A oto co znalazłam w paczce:





Widzieliście lub używałyście kiedyś takiego shakera do jajek? Jeśli tak, to jak się sprawdził?

I jeszcze 1 ważny aspekt spożywania oleju rzepakowego - posiada kwasy omega-3 i omega-6, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu...

Gdzie szukać kwasów omega-3 i omega-6   


…Czyli optymalny skład oleju rzepakowego
Tłuszcze są często utożsamiane jako główny i jedyny czynnik powodujący otyłość, przez co błędnie znacznie ogranicza się ich obecność lub całkowicie eliminuje się je z diety. Tymczasem zgodnie z zaleceniami do 35 proc. energii powinno pochodzić właśnie z tłuszczów. Istotny jest natomiast ich właściwy wybór. Warto zastanowić się, który z tłuszczów roślinnych obecnych na polskim rynku wybrać do codziennego stosowania w naszej kuchni. Zwłaszcza, że powszechnie zaleca się ograniczenie spożywania tłuszczów zwierzęcych na rzecz tłuszczów roślinnych. W codziennej diecie natomiast szczególnie polecany jest olej rzepakowy.
Biorąc pod uwagę aspekty zdrowotne, dokonując wyboru tłuszczów roślinnych powinniśmy szczególnie zwracać uwagę na niską zawartość kwasów nasyconych, wysoką zawartość kwasów jednonienasyconych oraz odpowiedni stosunek kwasów wielonienasycoych omega-6 i omega-3. Co to oznacza w praktyce? Warto przyjrzeć się składowi dostępnych w sklepie olejów, aby wybrać optymalny dla naszego zdrowia tłuszcz.
Jaki tłuszcz wybrać?
Skoro wiemy już, że to tłuszcze roślinne powinny zagościć w naszym menu, warto wybrać odpowiedni tłuszcz dla nas i dla naszej rodziny. Który z nich ma najkorzystniejszy skład? To właśnie olej rzepakowy ma optymalny skład kwasów tłuszczowych spośród olejów roślinnych. Zawiera najmniej niekorzystnych z punktu widzenia zdrowotnego nasyconych kwasów tłuszczowych (zawartość dwukrotnie niższa niż w oliwie z oliwek czy oleju słonecznikowym), natomiast najwięcej niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) z rodziny omega-3, które są deficytowe w naszej diecie. Dodatkowo cechuje się optymalnym stosunkiem kwasów omega-6 do omega-3, tj. 2:1.
Porównanie przeciętnego składu głównych kwasów tłuszczowych w różnych olejach jadalnych
Co to są kwasy omega-3 i omega-6?
Kwas linolowy (LA, z grupy omega-6) i kwas alfa-linolenowy (ALA, z grupy omega-6) należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (w skrócie NNKT). To kwasy tłuszczowe o szczególnym znaczeniu dla zdrowia człowieka. Jest to grupa kwasów tłuszczowych, których organizm człowieka nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować i muszą być one dostarczane z pożywieniem. Kwasy ALA i LA zawarte w oleju rzepakowym wpływają m.in. na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. A jak powszechnie wiadomo wysoki poziom cholesterolu jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca. Właśnie m.in. ze względu na tak ogromną rolę NNKT bardzo ważne jest, by omega-6 i omega-3 spożywać w odpowiedniej ilości i we właściwych proporcjach. Ten stosunek w diecie Polaków waha się pomiędzy wartościami 20:1 i 40:1. Jednakże jak wykazały liczne badania, stosunek ten nie powinien być większy niż 4:1, a często najlepsze efekty osiąga się, kiedy wynosi około 2:1.
Taka wartość charakteryzuje tylko olej rzepakowy, który cechuje się idealnym z punktu widzenia potrzeb żywieniowych stosunkiem omega-6 do omega-3, tj. 2:1!

You Might Also Like

16 komentarze

  1. Dziekuje ci za ten post nigdy nie docenialam oleju rzepakowego teraz to sie z cala pewnoscia zmieni;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesz się Martuś, że się na coś przydał post. Ja tez żyłam w błogiej nieświadomości ile cudownych składników kryje nasz rodzimy olej :)

      Usuń
  2. Osobiście kupuję pierwszy z brzegu, jakoś nigdy nie zastanawiałam się, że taki czy inny. Prawdę mówiąc, mało go widzę ostatnio. Najczęściej słonecznikowy stoi i jakieś inne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie tak, słonecznikowy zawsze jest pod ręka w sklepie, ale czasem się wysilić i znaleźć rzepakowy ;)

      Usuń
  3. zawsze wybieram oliwe z oliwek ( teraz wiem, ze nie wolno na niej smazyc w wysokiej temp.), teraz mam olej lniany - pycha, olej kokosowy... a te zwykle, rzepakowe to uzywa moj mezczyzna. ja nie moge na to patrzec... a tu prosze. musze sie przekonac! :)


    latoyka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, a ja nigdy kokosowego nie używałam... Hmm - pewnie w sklepie ze zdrową żywnością można go znaleźć - poszukam :) A lniany też jest super :)

      Usuń
  4. też używam tylko i wyłącznie oleju rzepakowego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja też używam, chyba każdy do używa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sadząc po statystykach przeciętny Polak używa słonecznikowego, bo jest wszędzie dostępny :)

      Usuń
  6. Ja również używałam zawsze rzepakowego i również brałam udział w tej akcji :) Nie znoszę oliwy z oliwek i nie wiem dlaczego jest tak popularna!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ahh... z tego co się orientuję to to nie jest shaker do jajek :D Raczej do wymieszania oleju z przyprawami w celu stworzenia sosu do sałatki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo przydatny i wyczerpujący wpis na temat oleju :) Właściwie wymieniłaś chyba wszystkie jego zalety, za które go cenię. W mojej kuchni króluje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Wpisy na blogu są jak uśmiech - nigdy ich za wiele ;) Wszystkie są dla mnie bardzo cenne.
Jest mi miło, że odwiedzasz Pracownie, mam nadzieje, że się tu zadomowisz... :)
Pozdrawiam ciepło,
E.

Popular Posts

Obserwuj mnie na Fashiolista