Niebiańsko smaczne i diabelsko szybkie placuszki z cukinii i marchewki ze świeżą kolendrą :)
15:00
Jak zwykle szybkie, jak zwykle zdrowe, tanie i bardzo smaczne. Rozpływają się w ustach. A do tego są zrobione ( moim wypadku) z warzyw wprost z ogrodu rolnika + świeża kolendra z mojego balkonu :)
Nie jestem wielbicielką cukinii ale w tej wersji bardzo mi posmakowała. Miałam przygotować ją z pietruszką, ale była noc i urwałam nie te zioło co chciałam, a wyszło świetne i orzeźwiające połączenie, właśnie za sprawą kolendry.
Składniki:
2 średnie cukinie
1 duża lub 2 małe marchewki
1 jajko
2 łyżki mleka
30g mąki pszennej (może być 1:2 żytniej)
sól, pieprz
świeże liście kolendry lub pietruszki
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie: Warzywa - cukinie i marchew zetrzeć na dużych oczkach tarki. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i pieprz oraz ewentualnie przyprawę do ziemniaków. Dodajemy do tego jajko, a następnie powoli ciągle mieszając wlewamy mleko. Mieszamy to z warzywami.
Powstałą masę wkładamy łyżką na rozgrzany wcześniej olej rzepakowy i smażymy z każdej ze stron ok 3 minuty. Szybko, smacznie, kolorowo :)
Przepis, którym się inspirowałam pochodzi stąd.
Przepis, którym się inspirowałam pochodzi stąd.
7 komentarze
wyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuńmmmm zjadłabym ale nie chce mi sie leciec po marchew dzis;p
OdpowiedzUsuńWspaniale wyglądają!
OdpowiedzUsuńmniam! :)
OdpowiedzUsuńja polecam cukinię ( zwłaszcza młodą) w panierce, palce lizać!
OdpowiedzUsuńooo, takiej cukinii jeszcze nie jadłam, ale brzmi bardzo smacznie i szybko :P
UsuńPrzepyszne i leciutkie :) zjedliśmy z rukolą i sosem winegret
OdpowiedzUsuńWpisy na blogu są jak uśmiech - nigdy ich za wiele ;) Wszystkie są dla mnie bardzo cenne.
Jest mi miło, że odwiedzasz Pracownie, mam nadzieje, że się tu zadomowisz... :)
Pozdrawiam ciepło,
E.