Najlepsze maślane ciastka - ekspresowe i dziecinnie łatwe
09:30
To już będzie taka mini tradycja, że w niedzielę postaram się dodać post kulinarny.
Oto jest i kolejny. Voila! Tym razem przepis na maślane ciasteczka. Szybko, tanio, smacznie i prosto :)
proste ciasteczka maślane |
Przepis:
1/2 kg pszennej mąki
20 dag prawdziwego masła
3/4 szklanka cukru
duża szczypta soli
3 żółtka
kilka kropli aromatu śmietankowego
(i/lub) pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
ciasteczka maślane |
ciasteczka maślane |
Przygotowanie:
Wsypujemy mąkę, sól, cukier, aromat i/lub ekstrakt waniliowy, kroimy masło na drobną kostkę i dodajemy do mąki. Zagniatamy dosyć szybko rękoma, by składniki połączyły się, i taką kulę ciasta wkładamy na 20 min do lodówki (jeśli mamy czas, to może być dłużej).
Wyjmujemy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do ok 180st.
Rozwałkowujemy część ciasta na stolnicy lub specjalnej macie na grubość ok 1/2 cm, podsypując mąką. Użyć do wykrajania wzorków specjalnej formy (ja użyłam Wiltona) lub np. szklanki.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 12-20, min na kolor lekko złoty lub ciemnozłoty (w zależności od preferencji stopnia wypieczenia). Większość smakują bardziej jasne ciastka ja wolę przypieczone :P
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, do kawy lub mleka.
Bon apetit kochani! :]
ciasteczka maślane możemy przechowywać w słoju (cookie jar) przez tydzień... jeśli mamy taką silną wolę ;) |
10 komentarze
Uwielbiam maślane ciasteczka! Sa łatwe, szybkie i po prostu niezawodne :)
OdpowiedzUsuńPrzez tydzień? Haha, to jest chyba niemożliwe, żeby się tak dlugo utrzymały! :D
U mnie już po 2 żadnego nie ma :P
Usuńw zyciu niczego nie upiekłam a ostatnio spieprzyłam prosty przepis na placuszki.
OdpowiedzUsuńAga, będziesz na Beneficie? Widziałam Twój wpis o placuszkach, ale każdemu może się zdarzyć :)
Usuńciasteczka maślane są najlepsze ze wszystkich :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak :)
Usuńmmm pyszotki, sama może kiedyś zrobię :)
OdpowiedzUsuńRób, rób kochana i daj znać jak wyszły :)
Usuńmmmm -uwielbiam! zapisuję sobie przepis! :)
OdpowiedzUsuńSuper :) Polecam się na przyszłość :)
UsuńWpisy na blogu są jak uśmiech - nigdy ich za wiele ;) Wszystkie są dla mnie bardzo cenne.
Jest mi miło, że odwiedzasz Pracownie, mam nadzieje, że się tu zadomowisz... :)
Pozdrawiam ciepło,
E.