Kulinarna niedziela: Figi??? Figi! :D Lody śmietankowe z wanilią i figami

15:20

Sezon na figi uważam za rozpoczęty. Choć kiedyś nie byłam ich wielką miłośniczką, to teraz na samą myśl, że będą powszechnie dostępne "ślinka mi ciekła" ;) Od miesiąca miałam twardy plan - chciałam zrobić z nimi lody śmietankowe, takie babcine z wanilią. Wiedziałam też że muszę zrobić miszmasz figi + kozi ser... Co z tego wyszło, zobaczcie sami :)

 

Poniżej znajdziecie przepis na lody śmietankowe z figami, które łatwo się robi (sama nie myślałam, że aż tak łatwo! :) Trzeba mieć jedynie cierpliwość, by wytrzymać ok 3 godz. aż zastygną :)
 
 
Znacie inne przepisy na lody? Macie swoje ulubione połączenia?

 
 Paradoksalnie nie lubię dosyć bardzo fig suszonych (chyba, że w czymś - musli, cieście, muffinach etc), a te świeże wyglądają wyjątkowo apetycznie i są podobno dobrym afrodyzjakiem ;))

 ... może to przez ten czerwony środek... ;)

Aby przygotować lody potrzebujemy specjalnych foremek. Profesjonalne możecie kupić choćby na allegro, moje są z Ikei - koszt ok 12 zł (jeśli się nie mylę). Ja nie zamykałam ich standardową górą z Ikei, ale użyłam patyczków... do sushi :) Czego to człowiek w potrzebie nie użyje... ;) Jeśli macie patyczki do lodów, to lepiej użyć takich, a jeśli nie, to możecie tak jak ja przepołowić patyczki do sushi na pół.

Po zamarznięciu wyglądają tak:

A tu od razu po wyjęciu:
 Składniki:
1,5szkl mleka
0,5szkl cukru
1 laska wanilii
1,5szkl śmietany kwaśnej i gęstej - ja używałam 18%
2 figi

Przepis:
Etap 1 - Do garnka wlej mleko i dodaj cukier. Podgrzej mleko na małym ogniu na tyle, by cukier się rozpuścił, zestaw z ognia. Dodaj do mleka ziarna z laski wanilii (przekrój ją na pół i nożem wyskrob środek).




Etap 2 - Dodaj do tego śmietanę i wszystko dobrze wymieszaj.



Etap 3 - Do foremek na lody wlej przygotowany roztwór do 1/3 wysokości i wstaw na godz. do zamrażalki.

Etap 4 - Po godzinie wyjmij lody z zamrażarki, wsadź do zastygniętej masy patyczki, rozkrój na cienkie plastry figi i włóż je najbliżej ścianek foremek - po obu stronach. Zalej do końca roztworem i wstaw na 2 godziny do zamrażarki.

Gotowe.
Prawda, że proste :P



 

Z figami można zrobić też pyszne nietypowe kanapki w połączeniu z kozim serkiem + miodem.


You Might Also Like

10 komentarze

  1. Lody genialne,na pewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie pogardziłabym, gdybym zobaczyła takie w kawiarni! :) Gdyby nie to, że nie mam tych specjalnych foremek, zrobiłabym je od razu! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wiesz co Ci powiem Ewi???? Lepiej zrób te lody raz jeszcze i mnie zaproś ha ha ha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszka, już zapraszam na jutro (poniedziałek) po pracy - czyli ok 18.30. Dostaniesz swoją zasłużoną porcję :)

      Usuń
    2. już nic nie ma bo Siouxie mi zjadła ;/

      Usuń
    3. Nie smutaj się kochana, Aga nie wpadła, lody jeszcze są! A do tego jest sernik :P

      Usuń
  4. Ale smakowicie wyglądają :)))

    OdpowiedzUsuń

Wpisy na blogu są jak uśmiech - nigdy ich za wiele ;) Wszystkie są dla mnie bardzo cenne.
Jest mi miło, że odwiedzasz Pracownie, mam nadzieje, że się tu zadomowisz... :)
Pozdrawiam ciepło,
E.

Popular Posts

Obserwuj mnie na Fashiolista