Kulinarna niedziela - sernik z czerwoną porzeczką
21:07Załapałam się na ostatnie zbiory czerwonej porzeczki w tym roku i postanowiłam użyć jej do sernika.
Przepis nie jest uciążliwy, pieczenie jest dosyć proste, smak - mmm :)
Sernik z czerwoną porzeczką |
Składniki:
Spód
200g mąki
60g cukru
200g zimnego masła
Ciasto
ok szklanki obranych i umytych porzeczek
500g zmielonego twarogu
200g cukru
opakowanie cukru waniliowego (lub łyżeczka esencji waniliowej)
4 jajka
100g naturalnego jogurtu
200g gęstej śmietany 18%
łyżka soku z cytryny
pół opakowania budyniu waniliowego
Przygotowanie:
Spód ciasta: Do mąki dodajemy cukier, oraz kroimy masło. Szybko zagniatamy rękoma na kulkę.
Tortownicę o średnicy ok 24cm smarujemy masłem i wykładamy spód papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto na wielkość blachy i wyłożyć blachę aż po brzegi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stC na 15 min
Ciasto:
Połączyć wszystkie składniki i utrzeć je mikserem. Wylać ok 3/4 powstałej masę na podpieczony spód i wyrównać. Posypać czerwoną porzeczka po całej powierzchni, zalać resztą masy i wyrównać.
Wstawić sernik do piekarnika do 180stC na jedną z niższych półek. Pod spodem podstawić blaszkę, by skapujący tłuszcz z wodą nie zabrudził piekarnika. Piec ok 60min. Sernik najlepiej smakuje na zimno.
Ja podaje go z sosem waniliowym z Ikei lub płynną czekoladą (do kupienia w marketach).
Przepis na sernik znalazłam tu.
Smacznego :]
14 komentarze
Ja najbardziej lubię sernik z białą czekoladą, ale ten też wygląda baaaardzo pysznie! :)
OdpowiedzUsuńZ białą faktycznie też jest pyszny. Ja lubię też ze spodem z Oreo albo robiony na parze :)
UsuńOo, my ten biały też zawsze robimy na parze! Ze spodem z Oreo też jest przepyszny, chociaż w moim przepisie trzeba też było dorzucić do masy oreo pokruszone. Niestety, sernik wyglądał potem tak, jakby naloty z pleśni :(
Usuńproszę na wynos raz! ;)
OdpowiedzUsuńKochana, już go nie mam ale zapraszam na coś innego :)
UsuńO jak ja lubię serniczek.:) Z porzeczkami jednak jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńTo polecam spróbować :)
UsuńUwielbiam każdy sernik, a szczególnie jak mama go zrobi;)
OdpowiedzUsuńU mnie mistrzynią serników jest moja ukochana ciocia Agnieszka - jak ona zrobi sernik, to jedząc się jęczy, mruczy i mlaska... takie to dobre :]
UsuńAle wygląda apetycznie:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńOryginalna wersja sernika:) Uwielbiam serniki pod każdą postacią:) Mam jeszcze dużo porzeczek zamrożonych i jak się uda, to dziś upiekę właśnie ten:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam na mojego bloga:)
http://rozowykociolek.blogspot.com
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńUpiekłam dziś ten sernik. Niesamowity smak. Niestety nie wyrósł mi jak trzeba. Muszę zrobić go któregoś dnia jeszcze raz. Nie popuszczę. heheh:)http://rozowykociolek.blogspot.com/2013/10/sernik-z-czerwona-porzeczka.html
OdpowiedzUsuńWpisy na blogu są jak uśmiech - nigdy ich za wiele ;) Wszystkie są dla mnie bardzo cenne.
Jest mi miło, że odwiedzasz Pracownie, mam nadzieje, że się tu zadomowisz... :)
Pozdrawiam ciepło,
E.