Pierogi z jagodami - przepis

23:36







Czas na jagody. Miałam ogromną ochotę na pierogi i wiedziałm, że dobre, własnoręcznie robione sprawią mi ogromną radość - jedzenie oraz przyrządzanie tego to przyjemność, bo przy okazji można wysmarować się mąką ;) Dawno już nie robiłam pierogów... Tym razem jednak nie zostałam sama z lepieniem i wyrabianiem ciasta. Wyręczył mnie w tym mój dzielny mąż. I to z własnej woli :)

Przepis:
ciasto:
1 i 3/4 szkl mąki
szczypta drożdży sypkich lub 1/4 kostki świeżych drożdży
szczypta soli
1 jajko
3/4 szklanki ciepłej wody

farsz:
jagody
cukier

Przygotowanie:
Do mąki dodać drożdże (jeśli używamy suchych) i dodać do tego ciepłą wodę, pozostawić kilka minut do wyrośnięcia LUB świeże drożdze rozrobić z wodą i ten roztwór wlać do mąki, wymieszać i zostawic na kilka minut do wyrośnięcia.
Dodać szczyptę soli i 1 jajko. Ciasto wyrabiać ok 15 min, podsypując mąką. Rozwałkować na grubość 0,5 cm, foremką wycinać kółka, na środek wyłożyć jagody połączone z cukrem. Zawinąć końcówki lub użyć do tego specjalnego urządzenia. Gotowe pierogi włożyć do wrzątku i gotować do czasu wypłynięcia pierogów na wierzch.
Podawać z serkiem śmietankowym i owocami.



You Might Also Like

1 komentarze

  1. Lubie pierogi z jagodami chociaz na jagody juz patrzec nie moge! W tym roku byl taki wysyp jagod w lasach.... Pol duzego zamrazalnika zajmuja jagody i chyba z 30 sloikow 2 litrowych....a ile sie zjadlo......

    OdpowiedzUsuń

Wpisy na blogu są jak uśmiech - nigdy ich za wiele ;) Wszystkie są dla mnie bardzo cenne.
Jest mi miło, że odwiedzasz Pracownie, mam nadzieje, że się tu zadomowisz... :)
Pozdrawiam ciepło,
E.

Popular Posts

Obserwuj mnie na Fashiolista