Najszybsze ciasto - jogurtowe ciasto z truskawkami i rabarbarem
01:03
Sezon truskawek niesie za sobą ryzyko przejedzenia tymi owocami, ale do tej pory nie doszłam jeszcze do takiego stanu, żebym na truskawki patrzeć nie mogła. Ba, nawet zaczęłam się rozglądać na półce w łazience za żelem pod prysznic w tej tonacji zapachowej. Truskawki dodaje do płatków na śniadanie, robię koktajle z truskawkami w roli głównej, muffiny z truskawkami a dziś przyszła pora na moje ulubione ciasto z owocami - tu ... oczywiście z wiadomymi czerwonymi owocami ale nie solo. Przełamuje monotonie ;) Rabarbar coraz rzadziej można dostać na straganach, dlatego wróże mu rychłe zapomnienie i śmierć naturalną do następnego roku. Trzeba go zatem wykorzystać ;)
Ciasto jogurtowe z truskawkami i rabarbarem.
Potrzebny jest kubek / szklanka do odmierzania wielkości...
Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki - ok 350g,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta sody oczyszczonej,
- 1 i 1/2 szklanki jogurtu naturalnego / maślanki / kefiru lub śmietany 18% - ok 300 ml
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki oliwy / ew. rozpuszczone masło,
- kilka kropel ekstraktu waniliowego / śmietankowego (może być także cały cukier waniliowy)
- 1/2 szklanki cukru - ok 100g
- truskawki i rabarbar
Ciasto przygotowujemy w 2 naczyniach - w 1. mieszamy tzw. składniki suche - mąka, proszek do pieczenia i soda, w 2. - składniki mokre - jogurt/maślanka/kefir/śmietana (można też robić kombinacje np maślanki z jogurtem albo śmietanki z maślanką itp - łącznie mamy dodać 300ml), jajka, oliwa, cukier i ekstrakt - składniki mieszamy.
Składniki "mokre" wlewamy do składników "suchych", mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wylewamy do wysmarowanej wcześniej masłemi wysypanej bułka tartą blachy 24x28 lub tortownicy. Na wierzch wykładamy wcześniej umyte i przecięte truskawki - środkiem "do góry" oraz pokrojony w kostkę rabarbar. Blachę wstawiamy do nagrzanego do 180st piekarnika i pieczemy przez 50 min do zrumienienia wierzchu.
Smacznego :)
Ciasto jogurtowe z truskawkami i rabarbarem.
Potrzebny jest kubek / szklanka do odmierzania wielkości...
Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki - ok 350g,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta sody oczyszczonej,
- 1 i 1/2 szklanki jogurtu naturalnego / maślanki / kefiru lub śmietany 18% - ok 300 ml
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki oliwy / ew. rozpuszczone masło,
- kilka kropel ekstraktu waniliowego / śmietankowego (może być także cały cukier waniliowy)
- 1/2 szklanki cukru - ok 100g
- truskawki i rabarbar
Ciasto przygotowujemy w 2 naczyniach - w 1. mieszamy tzw. składniki suche - mąka, proszek do pieczenia i soda, w 2. - składniki mokre - jogurt/maślanka/kefir/śmietana (można też robić kombinacje np maślanki z jogurtem albo śmietanki z maślanką itp - łącznie mamy dodać 300ml), jajka, oliwa, cukier i ekstrakt - składniki mieszamy.
Składniki "mokre" wlewamy do składników "suchych", mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wylewamy do wysmarowanej wcześniej masłemi wysypanej bułka tartą blachy 24x28 lub tortownicy. Na wierzch wykładamy wcześniej umyte i przecięte truskawki - środkiem "do góry" oraz pokrojony w kostkę rabarbar. Blachę wstawiamy do nagrzanego do 180st piekarnika i pieczemy przez 50 min do zrumienienia wierzchu.
Smacznego :)
1 komentarze
Napewno bardzo smaczne!
OdpowiedzUsuńUwielbiam rabarbar a juz wogole ciasto drozdzowe z rabarbarem i kruszaka!!!
Wpisy na blogu są jak uśmiech - nigdy ich za wiele ;) Wszystkie są dla mnie bardzo cenne.
Jest mi miło, że odwiedzasz Pracownie, mam nadzieje, że się tu zadomowisz... :)
Pozdrawiam ciepło,
E.