Dziecinnie proste ciasto jogurtowe z truskawkami i rabarbarem

14:12

Szybkie, proste i idealne na niedziele lub na niezapowiedzianą wizytę gości ;)
Można zrobić z różnymi owocami - leśnymi, truskawkami i rabarbarem, ananasem, gruszkami, śliwkami, malinami etc.
To chyba jedno z najpopularniejszych ciast na wiosnę lato a jego przepis pojawia się niemal na każdym kulinarnym blogu. U mnie też już był, ale dla przypomnienia podaje raz jeszcze :)




Przepis na ciasto:
340 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
ok 80 g drobnego cukru
2 jajka
0,5 szklanki oleju (lub roztopionego masła
300 g jogurtu greckiego (lub naturalnego)
ok 400g truskawek
2 małe gałązki rabarbaru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub jako zamiennik 0,5 opakowania cukru wanilinowego)
Przepis na kruszonkę:
50 g roztopionego masła
10 łyżek mąki
5 łyżek cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub 2 łyżeczki cukru waniliowego)


Wykonanie:
Cisto:
W 2 oddzielnych pojemnikach połączyć składniki suche i mokre  - wymieszać je w każdym pojemniku. Składniki z obu pojemników połączyć razem. Owoce pokroić na małe kawałki. Wyłożyć ciasto na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą tortownicę (u mnie ma ok 25cm średnicy), wyrównać. Wyłożyć i delikatnie powciskać owoce.

Kruszonka:
Do roztopionego masła wsyp pozostałe składniki - mąkę i cukier, rozgnieć palcami by powstała zwarta masa. Rozgnieć ją palcami nad blachą.

Wstaw ciasto do piekarnika na ok 1godz do 170st (lub na tyle, by wierz się przyrumienił).
Gdy wystygnie można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem (choć ja lukru nie polecam) :)



You Might Also Like

14 komentarze

  1. ohoho ktoś tu mi narobił smaka:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Niepotrzebnie zajrzałam na Twojego bloga - mam teraz ogromną ochotę na pyszne,ciepłe ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zuzia, to piecz, to zamiast ochoty będziesz miała pełny brzucho z dobrym, ciepłym ciachem :P

      Usuń
  3. Aż się głodna zrobiłam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm musi byc przepyszne ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kurczę, nie mi to oceniać, wyszedł lekki zakalec, ale ciasto rozeszło się dosłownie w 10 godzin dla 2 tur gości z dokładkami, więc chyba smakowało ;)

      Usuń
  5. uwielbiam ciasta z rabarbarem i wszelkiego rodzaju drożdzówki

    OdpowiedzUsuń

Wpisy na blogu są jak uśmiech - nigdy ich za wiele ;) Wszystkie są dla mnie bardzo cenne.
Jest mi miło, że odwiedzasz Pracownie, mam nadzieje, że się tu zadomowisz... :)
Pozdrawiam ciepło,
E.

Popular Posts

Obserwuj mnie na Fashiolista