Najlepsze jesienne ciasto - przepis na tartę ze śliwkami węgierkami i kruszonką

13:39

Wstawiam Wam na Instagram niemal raz w tygodniu zdjęcie z informacją, że znów ona, że znów ją piekę. Ta tarta gości u nas co roku dosyć często, ale w tym to najbardziej popularne ciasto, które robię, wyprzedziło o kilka długości nawet jagodzianki, quiche i tiramisu z borówkami!
Ona - tarta ze śliwkami, króluje od końca lipca, kiedy pojawiają się pierwsze śliwki aż do końca sezonu śliwkowego, a nawet potrafię ją upiec ze śliwkami mrożonymi i nie traci ona na swoim smaku. Robi się ją bardzo szybko i nie jak większość moich ciast - nie może nie wyjść, bo jest w niej mało składników i można sypać je na tzw. "oko" :D 

Przepis na błyskawiczne i proste ciasto  -Tarta ze śliwkami węgierkami z kruszonką
Jeśli macie tylko 45min łącznie z pieczeniem i ktoś do Was wpada i nie macie "nic" w lodówce, to to jest ciasto właśnie na taką okazję. Bo zamiast śliwek mogą być jabłka, gruszki, truskawki, rabarbar itp.


Przepis na błyskawiczne i proste ciasto  -Tarta ze śliwkami węgierkami z kruszonką
Potrzebne składniki do tarty:
1,1/4 szklanki mąki
1 jajko
3 łyżki cukru
szczypta soli
120g masła zimnego z lodówki (czyli więcej niż połowę standardowej kostki

1,5 kg śliwek
szczypta brązowego cukru do posypania śliwek

Do kruszonki:
3 łyżki mąki
3 łyżki zimnego masła
3 łyżki cukru



Przepis na błyskawiczne i proste ciasto  -Tarta ze śliwkami węgierkami z kruszonką
Przepis na tartę ze śliwkami węgierkami:
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Tartę smarujemy masłem. Do miski wsypujemy mąkę, dorzucamy całe jajko, pokrojone w kostkę zimne masło z lodówki, sól i cukier, zagniatamy dłońmi aż się składniki ze sobą połączą i formujemy kulę. (tą kulę można by wstawić na 30 min do lodówki a potem rozwałkować ją wałkiem żeby była równa, ale ja się w to nie bawię, szkoda mi na to czasu. Wy możecie włożyć i zobaczyć, czy poczujecie różnicę, ja nie czuje, więc prosto po zrobieniu ciasta które chłodzi jeszcze zimne masło, wkładam na pojemnik na tartę i ugniatam dłonią. Ze środka przesuwam ugniatając ciasto na boki i na ścianki, aby zakryć całą formę). 
Tartę w kilkunastu miejscach nakłuwam widelcem (to po to, by ciasto nie urosło podczas pieczenia) i wstawiam je na 10 min do piekarnika.
W misce po cieście nasypuje po 3 łyżki mąki, cukru i masła, ugniatam - to będzie kruszonka. Płucze śliwki, kroje na pół i usuwam pestkę.
Wyjmuję tartę z piekarnika i układam śliwki ciasno (zwykle "na zakładkę" w rozetkę). Śliwki posypuje szczyptą brązowego cukru jeśli są niesłodkie i kruszonką. Wstawiam do piekarnika na ok 30 min (aż brzegi ciasta staną się lekko złote albo brązowe ( w zależności jaki stopień wypieczenia lubicie :)

Przepis na błyskawiczne i proste ciasto  -Tarta ze śliwkami węgierkami z kruszonką

P.S. Na ostatnim zdjęciu widać, jaką czasem robię "wariacje" tej tarty- 3/4 robię np ze śliwkami, a 2 porcje z jabłkiem dla mnie :) 
Smacznego :) Dajcie znać czy znacie podobne przepisy :) 







You Might Also Like

1 komentarze

  1. Ja do kruszonki dodaje ostatnio mąkę kokosową albo trochę kokosu - rewelacyjny smak i zapach, polecam wypróbować jeśli lubisz kokos.

    OdpowiedzUsuń

Wpisy na blogu są jak uśmiech - nigdy ich za wiele ;) Wszystkie są dla mnie bardzo cenne.
Jest mi miło, że odwiedzasz Pracownie, mam nadzieje, że się tu zadomowisz... :)
Pozdrawiam ciepło,
E.

Popular Posts

Obserwuj mnie na Fashiolista