Przepis na bezglutenowe kotlety z soczewicą, marchewką i buraczkami
18:00Kotlety z soczewicy to prosty przepis na szybki obiad a do tego bez glutenu i z mnóstwem witamin.
Jak je przygotować? Potrzebujesz 30 min i odpowiednich składników :)
To co jest ogromną zaletą tego przepisu to to, że można go dowolnie modyfikować z warzywami, które lubimy. Ja do tzw. "standardu" kotletów z soczewicy dodałam buraka, marchewkę i seler. Można je zrobić z soczewicy zielonej, czerwonej, cieciorki czy białej fasoli - pełen freestyle...
Przepis na kotlety wegetariańskie bezglutenowe z soczewicy, marchewką, pietruszką i burakiem |
Macie sprawdzone przepisy na wege kotlety?
Używacie ich do wege burgerów?
Składniki:
1 szklanka soczewicy zielonej (może być również cieciorka, soczewica czerwona czy fasola lub możemy je łączyć)
1/2 szklanki płatków górskich lub żytnich (ja dodałam żytnie) - opcjonalnie, dla bezglutenowych można ten składnik zastąpić dodatkową 1/4 mąki kukurydzianej
1 duża cebula
1 burak (opcjonalnie)
2 marchewki
garść startego selera
kiść świeżej pietruszki
3 ząbki czosnku
1/3 szklanki mąki kukurydzianej
1 jajko
4 łyżki oliwy z oliwek/oleju rzepakowego
łyżeczka curry
pieprz
sól
olej do smażenia
Przepis na wegetariańskie kotlety z soczewicą |
Przygotowanie:
1. Płuczemy szklankę soczewicy/cieciorki/fasoli w wodzie, wylewamy wodę ze szklanki i wrzucamy soczewicę do garnka, zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy ok 20 min aż soczewica będzie miękka.
2. Zalewamy wrzątkiem 1/2 szklanki płatków na 1,5 cm ponad wysokość płatków.
3. Kroimy drobno cebulę, czosnek przeciskamy przez praskę, na tartce ścieramy seler, buraka i marchew. Kroimy na drobne części pietruszkę.
4. Odcedzamy soczewicę po ugotowaniu i dodajemy do otrębów. Chwile blenderujemy, by część z powstałej ilości została gładko zmielona, a część pozostała w całości.
5. Dodajemy warzywa, oliwę, jajko, mąkę, sól, pieprz i curry. Mieszamy.
6. Na patelnię z rozgrzanym olejem (olej powinien być do 1/3 wysokości patelni, by kotlety szybciej się podsmażyły), wykładamy uformowane dłonią małe kotleciki i smażymy ok 2 min po czym przewracamy je na drugą stronę.
Możemy jeść je na ciepło lub na zimno, do typowego obiadu z ziemniakami i surówką lub do z bułką stworzyć wege burger.
Przepis na szybkie i proste kotleciki z soczewicą bez mąki pszennej |
2 komentarze
płatki górskie czy zytnie nie sa bezglutenowe:-( czym mozna je zastapic?
OdpowiedzUsuńSebastian, masz racje. Płatki zawierają gluten, można je zastąpić kaszą kukurydzianą :)
UsuńWpisy na blogu są jak uśmiech - nigdy ich za wiele ;) Wszystkie są dla mnie bardzo cenne.
Jest mi miło, że odwiedzasz Pracownie, mam nadzieje, że się tu zadomowisz... :)
Pozdrawiam ciepło,
E.