Szybka, mocno cytrynowa babka piaskowa :)
22:11Są takie dni, że mam ochotę na coś kwaskowatego. Tą babkę robiłam już kilka razy. I mogę śmiało napisać jedno - nie może nie wyjść! :) Można ją wykonać w blaszce okrągłej - babkowej i wtedy jest jak znalazł na święta wielkanocne :)
Cały dom pachnie cytrynką :)
A przygotowanie nie zajmie więcej niż 20 min :)
Szybka i mocno cytrynowa babka piaskowa |
Kto z Was lubi cytrynowe ciasta i inne cytruskowe słodycze?
Przepis:
Ciasto:
75 ml oleju / lub miękkiego masła
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki mleka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
szczypta soli
3 cytryny
Syrop:
7 łyżek cukru
pozostały sok z 3 cytryn
Do blachy:
masło
tarta bułka do wysypania
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 180st. Blachę wysmaruj masłem lub olejem i posyp bułka tartą - nadmiar wysyp.
Sparz cytryny, wysusz je, zetrzyj skórkę (ale bez białego miąższu, bo jest gorzki), odłóż na bok i wyciśnij do kubka sok.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzyj z cukrem (ja dodałam olej i cukier puder :P) Dodaj jajka, mleko, mąkę z proszkiem, ekstrakt waniliowy, sól oraz skórkę cytrynową.
Masę przelej do formy i piecz ok 45 min.
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw na 10min.
Do małego garnka wlej sok z cytryn i dodaj 7 łyżek cukru. Doprowadź do wrzenia i gotować na średnim ogniu jeszcze przez ok 7 min.
W cieście zrób ok 20 dziurek wykałaczką i lekko ostygnięty syrop wlej do dziurek i polej babkę, pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego :)
Szybka i mocno cytrynowa babka piaskowa |
Przepis na to ciasto wzięła z tej strony
11 komentarze
ojeju jakie mniam mniam :)
OdpowiedzUsuńoj tak :)
Usuńkocham cytryniaki :)
OdpowiedzUsuńoj nomnomnom ;)
UsuńMniam, uwielbiam babkę piaskową! Ostatnio kupiłam w cukierni taką pyszną, wilgotną, jeszcze z odrobiną lemon curd w środku - poszła cała w jedno popołudnie, do Wielkanocy nie wytrzymała xD
OdpowiedzUsuńTa też smakuje właśnie jak z lemon curd, więc polecam zrobić ją samemu i to od razu sztuk 2, skoro u Ciebie jest takie zapotrzebowanie ;)
UsuńMmm :)) Uwielbiam cytrynowe ciasta :))
OdpowiedzUsuńi ja, i ja! :)
Usuńu mnie tez juz baba upieczona ;)
OdpowiedzUsuńWesołych Ewelina!
OdpowiedzUsuńMnie dziś nosi na babeczki szpinakowe
uuu, coż za zachcianka ;) Szpiakowe babeczki brzmią mega kusząco! :)
UsuńWpisy na blogu są jak uśmiech - nigdy ich za wiele ;) Wszystkie są dla mnie bardzo cenne.
Jest mi miło, że odwiedzasz Pracownie, mam nadzieje, że się tu zadomowisz... :)
Pozdrawiam ciepło,
E.