Przepis na pyszne i proste jagodzianki
18:00
prosty przepis na jagodzianki, które de facto piekliśmy po raz pierwszy w życiu pochodzi od Wandzi. Jagodzianki uwielbiam i w sezonie wole nie liczyć ile takich bułek trafia do mojego brzucha :) Co by nie mówić, skoro i tak już je jem, to dobrze by było, gdyby można je było mieć w ilościach niemal hurtowych i by były niebiańsko smaczne. Czytaj - czyli trzeba upiec je samemu. dziele się z Wami prostym przepisem, mam nadzieje, że zdażycie jeszcze kupic jagody i wypróbować czy i Wasze bułki są tak pyszne jak te ze zdjęć :)
Prosty przzepis na pyszne, domowe jagodzianki |
Składniki:
Ciasto
500g mąki
3 żółtka (białka zostawiamy do posmarowania bułek)
10 dkg masła
szczypta soli
kostka drożdży
ok 200ml ciepłego mleka
500g cukru
Nadzienie:
500g jagód
brązowy cukier
Kruszonka do posypania (opcjonalnie):
3 łyżki mąki
2 łyżki masła
1,5 łyżki cukru
Prosty przzepis na pyszne, domowe jagodzianki |
Przepis:
Podgrzewamy mleko, rozpuszczamy w nim drożdże. Taki rozczyn wlewamy do mąki z cukrem, soląmasłem i żółtkami. Mieszamy w mikserze lub ręcznie wyrabiamy az ciasto będzie lśnić - ręcznie nawet 20 minut, mikserem ok 10.
Odstawiamy ciasto przykryte pod kocem, aż podwoi swoją objętość (ok. godziny).
Gdy ciasto wyrośnie, wyjmujemy ciasto wielkości pięści , formujemy ją w kulę i rozpłaszczamy na stolnicy posypanej mąką. Na środku koła układamy łyżkę jagód i posypujemy niewielka ilościa brązowego cukru. Zawijamy szczelnie dając łączenie pod spodem, tworzymy kształt koła lub prostokąta i odkładamy na ok 10 min żeby bułki jeszcze podrosły. Gdy już podrosną, smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką (jeśli chcemy, ja ostatnio jej nie robiłam). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy bułki, aż się lekko zarumienią (u nas ok 15-20 min).
Smacznego :)
0 komentarze
Wpisy na blogu są jak uśmiech - nigdy ich za wiele ;) Wszystkie są dla mnie bardzo cenne.
Jest mi miło, że odwiedzasz Pracownie, mam nadzieje, że się tu zadomowisz... :)
Pozdrawiam ciepło,
E.